Har haft fullt upp och inte hunnit uppdatera på ett tag, så nu blir det ett långt inlägg.
Förra torsdagen var jag på en föreläsning av Eva Bodfält som hette "Träning för Tävling - en fråga om attityd". JÄTTEINTRESSANT!!! En del var sånt som jag redan hört förut och försöker tillämpa i min träninge, men en del var ett nytt sätt att tänka och satte verkligen igång funderingar hos mig. Här kommer en liten sammanfattning;
Appellplanen - hur är din och hundens attityd till appellplanen? När du kommit så långt att du har en hund som inte vill gå av planen utan står kvar och uppmanar dig att fortsätta träningen så har du kommit en bra bit på väg. Träna på att göra entré, se appellplanen som en scén där ni ska göra ett framträdande. Hitta platser under promenaden där du övar på att göra entré.
Kommendering - attityd - Hur är din magkänsla inför kommendering? När börjar du vänja hunden vid kommendering? Oftast gör man inte det förren man är klar för tävling och då under väldigt "tävlingsmässiga" förhållanden. Det bästa är att vänja valpen/unghunden vid kommendering tidigt och då utan att man tar någon notis om det så att det mer blir som bakgrundsbrus. Bäst är om man när man börjar sin kommenderingsträning kan ha någon som står och kommenderar en medan man leker med hunden på appellplanen så får man en väldigt positiv attityd hos hunden till kommendering. Sedan börjar man med moment där hunden lätt kan fokusera på föraren, tex vid inkallning. Det moment som man ska börja sist med är fotgående eftersom det är det moment där hunden är mest störningskänslig. När man börjar med fotgåendet kan man göra så att man lägger hunden vid sidan av planen och sedan blir föraren kommenderad runt på planen. När hunden är fokuserad på föraren så får den komma upp och leka vid vänster sida, sedan lägger man den igen. Man belönar rätt attityd.
Föraren - tävlingsposition - Belöna hunden när den är koncentrerad på dig när du är i tävlingsposition. Gör det i vardagen - lär hunden att den genom att stirra ut dig kan få dig i tävlingsposition och på så sätt få loss belöning från dig. Belöningen kommer alltid på vänster sida och ska ske i rörelse. Allt eftersom hunden förstår vad som förväntas av den så måste den jobba hårdare och hårdare för att få sitt varsegod och sin belöning. Börja med tiden också övergå till externbelöningar - du som förare skall inte ha en massa bollar och godis i fickorna - det kan du inte ha på tävling.
Föraren i tävlingsposition skall för hunden betyda att det är full bevakning som gäller - koncentration.
Belöning - till hjälp eller stjälp? Vad är en belöning? Beröm betyder inte att hunden skall sluta jobba men oftast så gör hundarna det. Först på vårt klick eller varsegod är det OK att lägga av och ta belöningen. Prova lägg en godbit framför hunden. När hunden sitter kvar - beröm - sitter hunden kvar? Utmana lite mer med att berömma och klappa hunden - sitter hunden fortfarande kvar? Hunden skall inte ta godiset innan vi antingen klickat eller sagt varsedog (eller vad vi kan tänkas ha för frikommando). Våra belöningar är oftast alldeles för ritualiserade - tid, plats, beteende. Tex. vid moment slut. Det ger bieffekter i momentet ex. tugg på apporten vid avlämningar. Det beror på att hunden har slutat tänka på uppgiften och börjat tänka belöning och därför tappar koncentrationen på uppgiften. Belöningen ingår som förståelse i momentet!! Belöna istället övergångarna mellan momenten. Att våra belöningar blir statiska minskar dessutom motivationen för uppgiften. Vi ska ha variation i våra belöningar - Aktion, position, socialt, mat etc.
- Beröm, bryt, slut. Lära hunden att tåla belastning. Den måste inte alltid få en belöning för väl utfört jobb utan ibland så får den "bara" beröm och får jobba vidare.
-Inlärning och utveckling - Våga låta våra hundar misslyckas. Gör det svårare och försök störa ut dom så att dom gör fel. Det är ingen fara att hunden gör fel så länge vår attityd när dom gör det är bra. Inom alla andra discipliner av hundträning så gör vi det svårare för hunden hela tiden, vi går inte appellspår med våra hundar i 5 års tid eftersom både vi och hunden skulle tycka det var tråkigt och ge väldigt lite stimulans till slut. Men när det gäller lydnaden så är vi lite "curling-föräldrar" och vill absolut inte öka svårigheten för mycket av rädsla att hunden ska göra fel. Men genom att utmana dom och försöka "störa" ut dom så dom gör fel lär vi hunden att koncentrera sig och ökar deras förståelse för vad momentet verkligen innebär. När dom gör fel så säg bara "men gud så tokigt det blev, det där kan du ju inte få något för" (eller vad du känner för att säga) med glad röst. Gå iväg och gör något annat och när hunden kommer upp till dig och visar med sitt beteende att "hörru kärring, jag vill minsann ha en till chans att få loss min belöning" så gör man om det hela. Hunden kan bli lite frustrerad men kommer att jobba hårdare och den gör det av egen vilja. Är du på appellplanen så kan du istället för att gå iväg och göra något annat lägga ned hunden och själv gå ut på planen och låtsas ha roligt. När hunden är jättefokuserad på dig och visar med hela sin attityd att den vill vara med så låter du den komma upp och prova igen.
Vilken signal ska utlösa beteendet? Vilken signal ska inte utlösa beteendet? Om du under fotgåendet säger tomat så ska ju hunden inte göra något annat än fortsätta gå fot. Men vad gör den egentligen? Hunden ska inte släppa apporten förren du säger loss, men vad händer om du säger skinka, bastu eller vad som helst annat du kan komma på att säga? Man kan utmana hunden genom att försöka få den att göra saker när man ger fel kommando - det gör också att hunden måste koncentrera sig.
Hunden ska inte "gå omkring och skrota" på appellplanen. Antingen jobbar vi och då är hunden med hela tiden och får inte gå och lalla. Det är bättre att ta pauser där man sätter eller lägger hunden och låter den sitta och titta på när du själv går runt på planen och tex går fot utan hunden eller förbereder för tex rutan eller något annat.
Ja, det var en liten sammanfattning, men det känns som om jag säkert glömt hälften och det är helt omöjligt att få med allt intressant hon sa.
Igår så roade jag mig med att vara figurant på det MH som Tollarbos och Agrosofens kennel hade anordnat för Tollarbos "småprinsar" (kull 9) och Agrosofens toppar. Det är alltid intressant att se MH på nära håll. Att man sedan blir bjuden på jättegod mat (stort tack till Johanna :)), smörgåsar, kaffe och mörk choklad gör ju inte att man direkt gråter :).
Denna vecka ska jag försöka börja applicera det jag snappade upp på Evas föreläsning. Ska bli roligt att se hur hundarna reagerar på det :P.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar